Şehirlerde Kullanılabilecek Alanlar
Özellikle yağmur suyu toplayabilen geniş çatı veya alanların bulunduğu ve aynı zamanda insan sirkülasyonunun fazla olduğu yerler öncelikle tercih edilebilir. Ayrıca depo yapımı için de yeterli bir alanın bulunması gerekir. Genellikle yeraltında yapılan depoların üstü park alanı vb amaçla kullanılabilir. Bazı kullanım yerleri şunlardır:
- Hava alanları
- Alışveriş merkezleri
- Fabrikalar
- Okullar
- Hastaneler
- Benzinlikler
Yeşil alanların yeterli olduğu düşük yoğunluklu yerleşim yerlerindeki konutlarda da rahatça uygulanabilir.
Almanya'daki havaalanları devasa hasat sahaları olarak değerlendirilip basit drenaj sistemleri ile toplanan yağmur suyunun temizlikte kullanımı sağlanmaktadır.
Su Hasadı Çatı Sistemleri
Yağışlarla gelen sular, çatılardan toplanarak kanalizasyon sistemlerine verilmekte ve temiz su özelliğini kaybetmektedir. Oysa bu su, dünyanın bir çok yerinde endüstriyel ve evsel içme ve kullanma suyu olarak kullanılan sulara nazaran çok daha nitelikli bir su kaynağıdır. Bu suyun kullanım amacı bölgelere göre farklılık göstermektedir. Pakistan'da bu su içilmeyip diğer amaçlar için kullanılmakta iken, Hindistan'da içme suyu olarak en ön sırada yer almaktadır. Su Hasadı Çatı Sistemleri'nin amacı, yağışlarla çatı yüzeyine düşen suyun toplanması, depolanması ve arıtılarak kullanıma uygun hale getirilmesidir. Sonbaharda düşen ilk yağış, çatıda yaz boyunca biriken pislikleri bünyesine alacağı için sisteme alınmaz, dışarı akıtılır. Depolanan su uygun fiziksel ve eğer gerekliyse kimyasal arıtmadan sonra içme ve kullanma suyu olarak evin ya da işyerinin ilgili bölümüne iletilir. Hepimizin evinde ve iş yerindeki çatı alanında rahatlıkla uygulayabileceği bir sistemdir.
Kırsal Alanda Sarnıçların Yeni Kullanım Şekli
Hali hazırda DSİ ve mülga Köy Hizmetleri tarafından yapılan sulama amaçlı küçük gölet ve barajların bir çoğu yağmur suyu ile beslenmektedir. Fakat bu tip gölet yapmanın müsait olmadığı coğrafyalarda bu konu değerlendirilmemektedir.
Bu konuda bilinç oluştukça özellikle güneyli belediyelerden başlayarak yağmur suyu toplanmasının ve kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyorum. Selamlar
YanıtlaSil