9 Şubat 2010 Salı

Günümüzde Sarnıçların Kullanımı

İlk yazımda da belirttiğim gibi tuvaletlerdeki sifonlarda temizlik amacıyla su tüketimi oldukça fazladır. Buralarda doğrudan yağmurdan elde edilen suyun kullanılmasında hiç bir sakınca yoktur. Böylece şehirlerin su kaynaklarını %25 arttırmak mümkündür. Yapılması gereken, iyi bir drenaj sistemi, yeterli bir depo ve tuvaletlere bu depodan ayrı bir tesisattan ibarettir. 2009'da İzmir'de Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresinde yağmur suyu hasadının ayrı bir başlık altında ele alınması sevindiricidir. Fakat bu konunun Belediyelerce ciddi bir biçimde ele alınması, uygun yerlerde bu altyapının zorunlu hale getirilmesi, gerekirse bu konuda mali destek mekanizmaları oluşturulması gerekmektedir. Aksi taktirde bu düşünceler bu bloglara sıkışıp kalmaya mahkumdur. Bu blog çalışmasının en önemli amacı da bu konuda bir kamuoyu yaratarak Belediyeleri harekete geçirmektir.

Şehirlerde Kullanılabilecek Alanlar
Özellikle yağmur suyu toplayabilen geniş çatı veya alanların bulunduğu ve aynı zamanda insan sirkülasyonunun fazla olduğu yerler öncelikle tercih edilebilir. Ayrıca depo yapımı için de yeterli bir alanın bulunması gerekir. Genellikle yeraltında yapılan depoların üstü park alanı vb amaçla kullanılabilir. Bazı kullanım yerleri şunlardır:


- Hava alanları
- Alışveriş merkezleri
- Fabrikalar
- Okullar
- Hastaneler
- Benzinlikler
Yeşil alanların yeterli olduğu düşük yoğunluklu yerleşim yerlerindeki konutlarda da rahatça uygulanabilir.

Almanya'daki havaalanları devasa hasat sahaları olarak değerlendirilip basit drenaj sistemleri ile toplanan yağmur suyunun temizlikte kullanımı sağlanmaktadır.

Su Hasadı Çatı Sistemleri

Yağışlarla gelen sular, çatılardan toplanarak kanalizasyon sistemlerine verilmekte ve temiz su özelliğini kaybetmektedir. Oysa bu su, dünyanın bir çok yerinde endüstriyel ve evsel içme ve kullanma suyu olarak kullanılan sulara nazaran çok daha nitelikli bir su kaynağıdır. Bu suyun kullanım amacı bölgelere göre farklılık göstermektedir. Pakistan'da bu su içilmeyip diğer amaçlar için kullanılmakta iken, Hindistan'da içme suyu olarak en ön sırada yer almaktadır. Su Hasadı Çatı Sistemleri'nin amacı, yağışlarla çatı yüzeyine düşen suyun toplanması, depolanması ve arıtılarak kullanıma uygun hale getirilmesidir. Sonbaharda düşen ilk yağış, çatıda yaz boyunca biriken pislikleri bünyesine alacağı için sisteme alınmaz, dışarı akıtılır. Depolanan su uygun fiziksel ve eğer gerekliyse kimyasal arıtmadan sonra içme ve kullanma suyu olarak evin ya da işyerinin ilgili bölümüne iletilir. Hepimizin evinde ve iş yerindeki çatı alanında rahatlıkla uygulayabileceği bir sistemdir.


Kırsal Alanda Sarnıçların Yeni Kullanım Şekli

Hali hazırda DSİ ve mülga Köy Hizmetleri tarafından yapılan sulama amaçlı küçük gölet ve barajların bir çoğu yağmur suyu ile beslenmektedir. Fakat bu tip gölet yapmanın müsait olmadığı coğrafyalarda bu konu değerlendirilmemektedir.

Oysa "yağmur hendekleri" gibi drenaj sistemleri ile toplanan sular ile yeraltı suyu kullanımı azaltılabilir. Eski tip sarnıçlarda toplanan sular rüzgar enerjisi marifeti ile köy ve kasaba merkezlerine pompalanabilir. Gereken arıtma işlemi yapıldığı taktirde içme suyu olarak da kullanmak mümkündür.

ENA Yelkapan Teknolojileri Ltd Şti tarafından geliştirilen su pompalayan yelkapanlar bu iş için mükemmel bir teknik imkan sunmaktadır. Ayrıca "yağmur hendekleri" ile ilgili Bostancık ve Marmariç bloglarına bakmanızı tavsiye ederim.

1 yorum:

  1. Bu konuda bilinç oluştukça özellikle güneyli belediyelerden başlayarak yağmur suyu toplanmasının ve kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyorum. Selamlar

    YanıtlaSil